Wethouder Dolfing van Midden-Drenthe vertrekt per 1 december

Wethouder Emko Dolfing van Midden-Drenthe heeft besloten om per 1 december 2016 zijn functie neer te leggen. Dolfing is dan bijna 11 jaar wethouder geweest in Midden-Drenthe.

Wethouder Dolfing over zijn vertrek: “Ik kijk met veel voldoening terug op bijna 11 jaar wethouderschap. Het is een prachtige, maar ook zware baan, die in mijn geval ook voor 11 jaar roofbouw op mijn lichaam heeft gezorgd. Ik merk nu dat daardoor mijn fysieke gesteldheid zodanig is, dat het voor zowel mijzelf als de gemeente niet goed zou zijn als ik de laatste anderhalf jaar tot de verkiezingen vol zou maken. Het is een beslissing die ik met pijn in het hart genomen heb, want ondanks de roofbouw, geeft dit werk, en vooral het contact met de inwoners mij ook veel energie. De datum van 1 december heb ik gekozen omdat in november de begroting voor 2017 door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Als wethouder Financiën vond ik het mijn verantwoordelijkheid om dat afgerond te hebben”.

Politieke loopbaan
Emko Dolfing begon in het voorjaar van 2006 als wethouder in Midden-Drenthe. Hij had in drie bestuursperiodes onder meer Ruimtelijk Ordening, Dorpenbeleid en Financiën in portefeuille. Dolfing was al eerder politiek actief in de gemeente. Tussen 1986 en 1994 was hij raadslid en fractievoorzitter van de PvdA in de voormalige gemeente Beilen. Van 2002 tot 2006 maakte hij als fractievoorzitter van de PvdA deel uit van de gemeenteraad van Midden-Drenthe.

Ervaren bestuurder
Burgemeester Ton Baas over het vertrek van wethouder Dolfing: “Midden-Drenthe verliest door het vertrek van Emko Dolfing een ervaren bestuurder. Hij heeft in de afgelopen 11 jaar op verschillende beleidsterreinen dingen in beweging gezet. Ons dorpenbeleid dient landelijk vaak als voorbeeld en dat is wat mij betreft iets wat op zijn conto geschreven kan worden. En Midden-Drenthe is de financieel zware jaren – onder zijn bewind als portefeuillehouder Financiën – heel goed doorgekomen. Daardoor laat Dolfing nu een financieel gezonde gemeente achter”.

Historische kennis
“De andere wethouders en ik hebben begrip voor zijn beslissing, maar we betreuren zijn vertrek. In de periode dat ik deel uitmaak van het college heb ik gemerkt dat we veelvuldig gebruik maken van zijn historische kennis en bijna feilloze geheugen als het gaat om hoe zaken in het verleden zijn gelopen en welke afspraken zijn gemaakt. We hebben daar als college vaak ons voordeel mee kunnen doen. Dat is iets wat we – naast de persoon Emko Dolfing – zeker zullen gaan missen”.