Voormalige Borgerder Martijn Eggens brengt Eggens Bier op de markt

                                                                                              Door Dag in Dag uit / Gerry Grave

Een fris en fruitig biertje op een zomers terras en ook nog van een brouwer uit de regio? Het kan sinds kort. Martijn Eggens is geboren en getogen in Borger en hoewel hij tegenwoordig woonachtig is in Groningen heeft hij nog altijd een erg nauwe band met zijn dorp. Sinds enkele jaren brouwt de nog jonge Eggens zijn eigen bier, de zogenaamde speciaalbieren vanuit zijn woonplaats. Onlangs lanceerde hij een nieuwe speciaalbier, Eggens Bier. De variant ‘Eggens Blond’ is op dit moment een absoluut fenomeen.

 Op 16 juni jl. werd het nieuwe biertje geboren. ,,Een uur nadat het de brouwerij verliet was het al op de tap bij Café Het Palet in Groningen aangesloten”, vertelt Eggens trots. VanSlag in Borger was inmiddels ook voorzien van de nodige flessen Eggens Blond. Vader Henk runt het Borgerder cultuurpodium en heeft al vele bezoekers het biertje mogen laten proeven. Tevreden gezichten zijn meestal het gevolg. Dat geldt ook voor de andere afnemers en hun klanten. De stadjer legt uit dat de bieren bij veel speciaalzaken, zoals De Kaasbank in Borger, Slijterij Muthert in Musselkanaal, maar ook Jumbo in Gieten en Sappemeer, maar ook bij enkele slijterijen in de regio zijn te verkrijgen.

Het begon allemaal klein, maar het plezier nam bij de jonge brouwer al snel toe. Dusdanig snel dat thuis brouwen niet meer kon: hij moest elders gaan brouwen. Overigens op achthonderd meter van zijn woning. Hij blijft trouwens gewoon doorgaan, want op donderdag 6 juli wordt de volgende batch Eggens gebrouwen. ,,Dit is weer een blond biertje. ,,Eind dit jaar wil ik nog met een ‘tripel’ op de markt komen. Die is ook lekker fruitig met een herkenbare bitter.”