SC Stadskanaal redt het niet tegen Dalen

Door Dag in Dag uit / Gerry Grave

Achterstand op koploper loopt op tot vijf punten

Het kon niet mooier voor SC Stadskanaal: een periode op zak nadat afgelopen donderdag Bargeres werd verslagen, een geweldige serie achter de rug en volop kans op het kampioenschap en dus rechtstreekse promotie naar de zo gewilde tweede klasse en ook nog eens kans om dichter bij de koploper te komen. Asser Boys is dat nog steeds en om die ploeg te benaderen zou eerst Dalen moeten worden verslagen: een ijzersterke ploeg die een punt minder dan de Knoalsters had gehaald, maar na de wedstrijd van afgelopen zondag ineens boven SC Stadskanaal staat. De reden: na anderhalf uur voetbal in de Drentse plaats stond er een stand van 2-1 op het bord.

De spelers van SC Stadskanaal stonden er na afloop enigszins teleurgesteld bij. Het was natuurlijk verklaarbaar, want het had zo mooi kunnen zijn na het feestje van drie dagen eerder. In Emmen werd in ieder geval de nacompetitie veiliggesteld, maar ze willen zo graag meer. Er stonden nog vijf grote finales op het menu die  moeten leiden tot de titel, maar de spelers wisten wel dat die met nog vier wedstrijden te gaan en vijf punten achterstand op Asser Boys wel erg ver weg lijkt. Té ver zo sprak menigeen langs de lijn en dus moet het maar via de nacompetitie gebeuren wat hen betreft.

Het had er veel mooier kunnen uitzien als wél gewoon werd gewonnen bij Dalen, maar zo gemakkelijk ging het dus allemaal niet. SC Stadskanaal-sterkhouder Robert Oosting had er wel een reden voor: ,,De voorhoede gaf niet thuis helaas. Het is niet anders.” Korte, maar krachtige woorden van de man die het zeker niet slecht deed en op het laatst van de wedstrijd een linie naar voren ging om er nog een gelijkspel uit te halen. Zijn ploeg liep telkens achter de feiten aan en kon slechts één keer in de wedstrijd terugkomen. In de eerste helft was het redelijk wat SC Stadskanaal liet zien, maar zeker niet goed: een aantal kansen voor onder meer Roy Feiken en ook een vrije trap van broer Denny die geen doel trof. Veel meer dan dat bood het eerste bedrijf niet als het om de amusementswaarde ging. Dalen stelde er ook niet heel veel tegenover, maar nam na twintig minuten spelen wél de leiding door Steven Balstra.

Die achterstand werd pas laat in de wedstrijd te niet gedaan door de mannen van trainer Rick Slor. Hij zag dat zijn ploeg beter voor de dag kwam dan voor rust en probeerde vooral via de rechterkant gevaarlijk te worden. Daar loert het gevaar Sten Vos die af en toe prima uit de hoek kan komen. Dat deed hij ook na 68 minuten spelen. Vos gaf een prima voorzet op de net ingevallen Bidjoy Ramcharan die koppend scoorde. De blijdschap was heel groot bij de bezoekers, want ineens was er weer wat mogelijk.’Verdiend’ klonk het en dat was ook wel zo. Dalen beperkte zich tot het wachten op de fout om vervolgens de prima spitsen Tijmen Venhorst en de ervaren Martijn Heerkes in stelling te brengen. ,,Die heeft al heel wat kopgoals gemaakt”, spraken enkele Dalen-supporters die hem voor de rust ook twee grote kansen zagen krijgen. Die kreeg ie in de tweede helft ook: een ervan leverde succes op en heel sneu voor de bezoekers viel de goal een minuut na de kopgoal van Ramcharan. Heerkes schoot hem voor de verandering met de voet binnen, maar hij telde en daar was het om te doen.

Dalen gaf de voorsprong niet meer uit handen en dat siert de ploeg die goed vanuit de organisatie speelde, weinig fouten maakte en een bepaalde volwassen speelstijl hanteert. De ploeg stond een aantal keren nog flink onder druk, maar het ging voor de gastheren dus allemaal goed. Ze haalden SC Stadskanaal in en doen volop mee voor de titel, want hebben zelfs nog een wedstrijd te goed.

Dalen-SC Stadskanaal 2-1
Scoreverloop: 20. Balstra 1-0, 68. Ramcharan 1-1, 69. Heerkes 2-1.
Toeschouwers: 225.

 Dalen: Braam; Kroesen, Reinders, Verdoold en Alhof; Koster, Sinnema en Balstra; Cutala (90. Tump), Venhorst (85. Van Selm) en Heerkes (80. Scholten).

 SC Stadskanaal: Royce Geerlings; Erik Kok, Oosting, Denny Feiken en Pals (46. Rogaar); Hidding, Pascal Kok en Roy Feiken (66. Ramcharan); Vos, Saman en Lohuis (70. Bakker).