Nieuwe spataderbehandeling met lijm bij de ziekenhuislocaties Bethesda, Refaja en Scheper

Sinds kort kunnen patiënten bij Treant Zorggroep terecht voor de nieuwste manier van behandeling van spataderen. Naast de bekende methodes – zoals wegspuiten, strippen en behandeltechnieken als EVLT (laser) en VNUS (radiogolven) – is het nu ook mogelijk de spataderen dicht te lijmen door middel van de VenaSeal-methode.

Bij de VenaSeal™ lijmmethode wordt de slecht werkende ader afgesloten met een speciale weefsellijm. De ingreep heeft een aantal voordelen. Doordat niet met verhitting gewerkt wordt, is de plaatselijke verdoving rond de ader niet meer noodzakelijk. Dit maakt de ingreep nagenoeg pijnloos, ook is er geen kans op schade door verhitting aan de omliggende weefsels. Een steunkous nadien is niet noodzakelijk, maar kan de genezing soms wel bevorderen. Dit alles maakt de behandeling nog patiëntvriendelijker dan de tot dusver beschikbare technieken als laser en VNUS.

Koploper

VenaSeal wordt al enige tijd succesvol toegepast in Amerika en enkele ons omringende landen, maar is pas sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Treant Zorggroep is met chirurg Ilse Nevenzel weer koploper in Nederland, door deze behandeling als tweede kliniek in Nederland aan te bieden. In 2007 introduceerde zij de VNUS spataderbehandeling als eerste in Nederland.

De behandeling – die helaas nog niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar – biedt een mooi alternatief voor spataderpatiënten die liever geen steunkousen dragen of bang zijn voor injecties. Een behandeling kost 1750 voor één been, 1975 euro voor twee benen. Treant Zorggroep biedt de VenaSeal behandeling inmiddels aan in Refaja (Stadskanaal); bij voldoende vraag wordt de behandeling ook in Bethesda (Hoogeveen) en het Scheper (Emmen) aangeboden.

Publiekslezingen

In september houdt Treant een reeks publiekslezingen over spataderen, op elke ziekenhuislocatie. Ilse Nevenzel spreekt dan uitgebreid over zowel het ontstaan als de verschillende behandelmethodes voor spataderen, waaronder VenaSeal. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden via www.treant.nl of door een mail te sturen naar vaatchirurgie@treant.nl met vermelding van naam, adres, woonplaats en datum lezing.

Het ziekenhuis van Treant Zorggroep bestaat uit de ziekenhuislocaties Bethesda, Refaja en Scheper.