Nederlanders nog steeds vaak dubbel verzekerd

Nederlanders blijken nog altijd onnodig dubbel verzekerd te zijn meldt Reisverzekering.net. Verschillende verzekeringen dekken dan hetzelfde risico. Vaak worden oude verzekeringen niet opgezegd, waardoor er dubbel betaald wordt. 

Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering is het goed om te kijken welke oude verzekeringen er nog openstaan. Een korte check voorkomt het risico dat een eerder afgesloten verzekering doorloopt, waardoor de kosten dubbel betaald worden. Daarnaast kan het ook zijn dat een basiszorgverzekering al een deel van de medische kosten in het buitenland dekt, waardoor men ook weer geld kan besparen op een reisverzekering.

Het feit dat iemand dubbel betaalt bij twee verzekeraars, betekent niet dat ze bij beide verzekeraars de schade mogen claimen. Dat is zelfs strafbaar. Het is dus vooral zonde en onnodig om dubbel verzekerd te zijn, want het enige dat oploopt zijn de kosten. Je betaalt een dubbele premie, maar je krijgt niet twee keer uitgekeerd bij bijvoorbeeld schade. Daarnaast kan het ook langer duren om schade af te handelen, omdat het meer tijd kost om uit te zoeken welke van uw verzekering precies voor iets betaalt.

Check overlap
Om te besparen op verzekeringskosten is het daarom goed om te bekijken welke dekkingen uw verschillende verzekeringen bieden en of hier overlappingen te vinden zijn. Een basiszorgverzekering dekt een groot deel van de medische kosten, maar een reisverzekering doet dit natuurlijk ook. Bij sommige reisverzekeringen zijn ook geneeskundige kosten meeverzekerd. Niet elke verzekering biedt hetzelfde, dus om dubbele kosten te voorkomen is zelf kritisch zijn in deze situatie belangrijk.

Een overlap kan ook aanwezig zijn in de auto- en reisverzekering. Bij sommige autoverzekeringen, eigen garages of autodealers kan er ‘pechhulp’ aangezet worden, maar deze is ook te gebruiken bij een aantal reisverzekeringen. De beste optie is om te kijken welke voor u het meest bruikbaar en volledig is en vervolgens de ander op te zeggen. Zo wordt er voorkomen dat er wel dubbel betaald wordt, maar dat er niks extra’s wordt geboden.

Bekijk en vergelijk
Ook een buitenhuisverzekering afsluiten kan ervoor zorgen dat er dubbel betaald wordt, omdat veel van de spullen waar deze voor wordt afgesloten ook worden gedekt door de reisverzekering. Bij iedereen is deze situatie echter anders, dus daarom is het verstandig dat zelf zoveel mogelijk te kijken wat echt nodig is en wat niet. Leg de polissen van de verzekeringen naast elkaar en vergelijk op basis van premie en dekking. Dubbel verzekerd zijn en dus dubbel zoveel kosten maken is onnodig en geen pretje.