Musselkanaal-Stadskanaal: Spanning in slotfase om te snijden: Kanaalstreekderby prooi voor Musselkanaal

Hoewel de derby tussen de groenen van Musselkanaal en de blauwen van SC Stadskanaal niet meer zo leeft als vroeger, kwamen er toch nog een slordige driehonderd mensen op af. Ze wilden wel eens zien hoe de twee kemphanen van weleer – en nu nog een beetje – het er vanaf zouden brengen. Na negentig minuten voetballen zagen ze dat thuisclub Musselkanaal won: met 3-2 en dat was verdiend.

Door Dag in Dag uit / Gerry Grave

Derby’s zijn wedstrijden op zich en die kunnen heel raar verlopen. Ze kunnen er over verhalen in zowel Musselkanaal als Stadskanaal. Toen nog voor heel veel publiek, tegenwoordig komen er iets minder mensen kijken. Redenen genoeg: een ervan is Musselkanaal on Wheels, niet te warm, iets minder animo in het algemeen en ga zo maar door. Toch waren er nog wel een aantal mensen die de lol van de wedstrijd wel inzagen en een paar spandoeken hadden neergehangen met ‘degradatiespook’ erop. Onder het mom ‘moet kunnen’ ging het los om twee uur, uiteraard met een minuut stilte voor de deze week overleden Simon Zoetebier die beide clubs in het verleden trainde.

Musselkanaal liet zien de betere over de twee te zijn en had was niet meer dan logisch dat die ploeg de leiding zou nemen. Het duurde weliswaar even, maar de 1-0 van Robin Schmitz na 27 minuten spelen had al veel eerder moeten vallen. De middenvelder zag net als doelman Arjan Scholte Aalbes dat de groenhemden al met 3-0 voor hadden kunnen staan, maar de Stadskanaalster sluitpost Royce Geerlings was een sta-in-de-weg voor de spitsen van de gastheren. Ze losten nogal wat schoten op zijn doel, maar hij stond zijn mannetje. Dat deed Scholte Aalbes na rust. Eerst voelde hij dat hij een tik kreeg van aanvaller Jeffrey Bakker van de Knoalsters. Leidsman Tanja zag het als natrappen en stuurde Bakker met een rode kaart van het veld. Musselkanaalster Ferdinand van der Sluis, die als verdediger stond opgesteld, reageerde op de actie van Bakker en kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Exit Van der Sluis dus en tien tegen tien.

SC Stadskanaal dat tot aan het rustsignaal louter gevaarlijk was bij dode spelsituaties kwam er na rust beter uit. Er kwam meer voetbal in de ploeg, zeker na de entree van Roy Feiken. De gasten moesten echter wél toezien hoe Rick Berends de 2-0 maakte. Op dat moment waren er 57 minuten gespeeld. De Knoalsters kregen daarna steeds meer kansen en dus werden Scholte Aalbes’ kwaliteiten getest. De Musselkanaalster sluitpost slaagde met slag en wimpel: eerst hield hij Hidde Jan Hidding van het scoren af, even later bood hij nog een paar keer redding. Na de bekwame acties van Scholte Aalbes leek Musselkanaal op rozen te zitten, want verdediger Ruben Manning maakte de 3-0.

Nog 22 minuten op de klok en nog een klein kansje voor SC Stadskanaal om er wat van te maken, want anders kreeg het spandoek met daarop dat degradatiespook steeds meer lading en dat was nu net de bedoeling van een aantal supporters van Musselkanaal. Ze zagen dat Denny Feiken een kwartier voor tijd de 3-1 binnenkopte. Hidde Jan Hidding maakte het wel erg spannend door zeven minuten later de 3-2 te maken. Va banque ging toen: alles of niets voor SC Stadskanaal. Heel even leek het nog te lukken ook, maar Sten Vos miste een grote kans. Aan de andere kant had Mark Bos ook kunnen scoren, maar het bleef bij 3-2. ,,Ze waren gewoon beter: veel scherper en wij te angstig”, vond elftalleider Menno Schreuder van SC Stadskanaal. ,,Het was een verdiende overwinning”, vond Arjan Scholte Aalbes. ,,Alleen maakten we het onszelf in de slotfase onnodig moeilijk.”

Musselkanaal-SC Stadskanaal 3-2
Scoreverloop: 27. Robin Schmitz 1-0, 57. Berends 2-0, 68. Manning 3-0, 75. Denny Feiken 3-1, 82. Hidding 3-2.Rode kaart: 44. Bakker (SC Stadskanaal), 44. Van der Sluis (Musselkanaal/2x geel).
Scheidsrechter: Tanja (Oosterwolde).
Toeschouwers: 300.

Musselkanaal: Scholte Aalbes; Van der Sluis, Manning, Hoving en Dokter (65. Ots); Robin Schmitz, Gerwin Schmitz (89. Veenhoven) en Gerlach; Heeres (72. Bos), Oost en Berends.Arjan, achter; van der sluis, Manning, Hoving, dokter, midden; Schmitz 2x, Gerlach, voor; heeres , Berends en oostArjan, achter; van der sluis, Manning, Hoving, dokter, midden; Schmitz 2x, Gerlach, voor; heeres , Berends en oost

SC Stadskanaal: Royce Geerlings; Anandakumar (78. Lohuis), Erik Kok, Feiken en Pals (46. Vos);  Hidding, Pascal Kok, Romney (46. Roy Feiken), Rogaar; Ramcharan en Bakker.