in Zeijen: Snoeicursus jonge hoogstamfruitbomen

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op 21 januari  een beginnerscursus over het vormsnoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Het snoeien van fruitbomen is een vak apart en goede kennis en voorbereiding is zeer aan te raden. Wilt u leren snoeien of uw kennis erover opfrissen? Meld u dan aan door middel van het inschrijfformulier.

In de eerste vijf jaar is het belangrijk om de fruitboom de juiste vorm mee te geven. Dit gebeurt door de boom te stimuleren om stevige takken te ontwikkelen. Een appelboom krijgt een appelvorm en een perenboom een piramidevorm. De horizontale takken die ontstaan stimuleren de groei en ontwikkeling van het fruit, bieden steun voor de ladder en u kan met gemak een hangmat eraan bevestigen. En kent u de uitdrukking: je moet de pet er doorheen kunnen gooien? Tijdens de cursus leert u wat dit betekent.

Theorie en praktijk
Tijdens de snoeicursus wordt kort ingegaan op de ontwikkeling en de verschillende vormen van beheer van hoogstamfruitbomen. Deelnemers krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en enkele praktische tips voor thuis. De meeste bomen groeien helaas niet volgens het boekje, dus er wordt ook in de praktijk geoefend.

Opgeven
Wilt u zich opgeven voor de snoeicursus? Vul dan het inschrijfformulier in. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen €20,-. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, gereedschap en cursusmateriaal. De cursus vindt plaats bij Café- Zalencentrum Hingstman in Zeijen.