In Westerbork: Herinneringscentrum Kamp Westerbork door 165000 mensen bezocht in 2016

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork meld dat het 2016 af heeft gesloten met 165.000 bezoekers. In het afgelopen jaar ontving het Herinneringscentrum in Westerbork zo’n 16.000 meer mensen dan in het vergelijkbare 2014. In 2015 was het 70 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. In dat herdenkingsjaar organiseerde het Herinneringscentrum een groot aantal activiteiten met internationaal bereik. De verwachte daling van het aantal bezoeken na dat herdenkingsjaar bleef in 2016 uit. Slechts 7.500 minder mensen bezochten het museum.

Met 165.000 bezoekers behoort het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot één van de best bezochte musea van Noord Nederland. Het huidige museum is echter niet gebouwd voor zoveel bezoekers. In september van het afgelopen jaar sprak directeur Dirk Mulder over de plannen voor een uitbreiding. Het gebouw zal anderhalf tot twee keer zo groot moeten worden om het steeds stijgende aantal bezoekers te kunnen bedienen en de steeds groter groeiende collectie te kunnen beheren.

Omdat het kampterrein vrij toegankelijk is, kan het Herinneringscentrum slechts een schatting geven van de bezoekersaantallen voor deze historische plek. Het Herinneringscentrum vermoedt dat in 2016 ongeveer 450.000 mensen het terrein van Kamp Westerbork bezochten.

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2016 brachten zo’n 7000 mensen een bezoek aan de historische plek. In het afgelopen jaar werd de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein in gebruik genomen met de theaterproductie Adres Onbekend. Het Herinneringscentrum heeft in deze overkapping een nieuwe ruimte voor kunst, ontmoetingen en performances gecreëerd.