in Emmen: Geslaagde Masterclass ‘Mijn leven als ondernemer’ voor leerlingen Hondsrug College bij Hotel ten Cate

Geslaagde Masterclass ‘Mijn leven als ondernemer’ voor leerlingen Hondsrug College bij Hotel ten Cate
Emmen: ”Wat is de grootste fout die u als ondernemer heeft gemaakt?” “Wat zou u hebben gedaan als uw hotel failliet was gegaan?” een kleine greep uit de vele vragen die brugklasser van het Hondsrug College afvuurden op Hans ten Cate tijdens de door hem gegeven masterclass ‘Mijn leven als ondernemer’ in zijn hotel. 
Jasper van de Worp (12) en Sebastiaan Bijlsma (12), 2e klas leerlingen die op het Hondsrug College de leerweg ‘Ondernemend Leren’ (voorheen Entreprenasium) volgen, tekenden voor de organisatie van deze masterclass. Een opdracht die zij kregen vanuit deze opleiding. Een masterclass kan over van alles gaan: hoe word je een goeie verkoper, wat kun je leren van een faillissement, wat kun je leren van een ondernemer? Jasper: ”Wij vonden dit een heel erg leuke opdracht, we hadden alle vrijheid en konden zelf onze eigen invulling hieraan geven.” Sebastiaan vult hem aan: “We hebben meneer ten Cate gevraagd of hij dit wou doen, en of dit in zijn hotel kon. Hij was hier meteen enthousiast over.” Vervolgens hebben zij met klasgenoten een flyer gemaakt en zijn alle brugklassen langs geweest om leerlingen te vragen of zij wilden deelnemen aan deze masterclass. De voorbereiding vonden ze wel meevallen, maar toen het eindelijk zover was werd het voor hun gevoel toch wel spannend.
Vroeg opstaan
Om half acht (een uur voordat de lessen beginnen) zaten de leerlingen Ondernemend Leren vrijdagochtend ,met slaperige gezichten aan de lounchetafel bij ten Cate om de laatste zaken en het programma door te nemen. Om half negen kwamen de deelnemende brugklasleerlingen met rode wangen van het fietsen in de kou binnen en luisterden ademloos een dik uur naar Hans ten Cate die onder andere vertelde over de opbouw van het hotel, de Toyisten en Wildlands, een reden waarom het hotel nu heel goed loopt. De leerlingen konden vragen stellen en kregen nog een korte rondleiding door het hotel.
Hoop voor de toekomst
Ten Cate, Emmenaar van het jaar, verzorgde in die hoedanigheid meerdere projecten op scholen. Hij was na afloop verbaasd over hoe netjes de leerlingen waren, goed stilzaten, aandachtig luisterden en vooral over de slimme vragen die ze stelden. Ten Cate: “Ik vond dit fantastisch om te doen. Kinderen van 12 à 13 jaar te enthousiasmeren voor het ondernemerschap. Ondernemers dragen immers de maatschappij. Het geeft mij hoop voor de toekomst om te zien dat op deze leeftijd kinderen al serieus bezig zijn met het ondernemerschap, een nieuwe lichting ondernemers is in aantocht.”
Fotobijschrift: 
Hans ten Cate gaf de leerlingen Ondernemend Leren aan het einde van de masterclass een rondleiding door zijn hotel. Foto: Henk Benting