Hoogeveen/Meppel: Verdachten babbeltrucs in Opsporing Verzocht

Vanavond, op dinsdag 7 maart, laat Opsporing Verzocht bewakingsbeelden zien van verdachten die pinnen met een gestolen pas.
Die passen werden buitgemaakt na zogenaamde babbeltrucs.

Wat is er gebeurd

In november 2016 werden er pinpassen weggenomen na een zogenaamde babbeltruc. De passen werden buitgemaakt  uit woningen aan de Javastraat  en de Noteboomstraat in Meppel en Het Haagje in Hoogeveen. Met de pinpassen werd vervolgens gepind. De politie vermoedt dat het om dezelfde verdachten gaat. Bij de bewoners werd aangebeld door een man en een vrouw. Zij vertelden dat ze van de gemeente waren en aanpassingen in het huis konden verrichten vanwege recht op subsidie. De bewoners lieten de twee binnen. Door de bewoners af te leiden en met een smoes hun pincode te ontfutselen konden de verdachten even later pinnen met de gestolen pinpassen.

Babbeltrucs

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hier meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Uitzending en tips

Herkent u de verdachten? Neem dan contact op met de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Blijft u liever anoniem, bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Opsporing Verzocht is dinsdagavond te zien op NPO1 om 20.30 uur. De volgende dag, woensdag 8 maart, is de herhaling op NPO 2 omstreeks 11.40 uur.