Harris Huizingh blijft trainer van Valthermond…Ter Apeler zeer tevreden bij Mondkers

Harris Huizingh is ook volgend seizoen trainer van zondag tweedeklasser Valthermond. Afgelopen week kwamen de club en de oefenmeester dit overeen. De onderhandelingen verliepen vlot: ,,Binnen vijf minuten waren we er al uit”, aldus Huizingh. Belangrijk voor hem was het feit dat de spelersgroep en staf graag met hem verder wilden. Dat was het geval en omdat hij zich thuis voelt bij de club en er zich erg gerespecteerd voelt, was de kogel gauw door de kerk.

Door Dag in Dag uit / Gerry Grave

Twee seizoenen geleden werd Harris Huizingh aangesteld als trainer bij de toenmalige zondag derdeklasser. Na een paar jaar SJS werd het tijd voor iets anders voor de voormalige profvoetballer van FC Groningen, Veendam en SC Heerenveen. Hij begon er voortreffelijk met het kampioenschap. Vorig jaar ging het als debutant ook goed in de tweede klasse door als vierde te eindigen en de nacompetitie te halen. Daarin lukte promotie naar de eerste klasse net niet, maar zit de club echt in de lift.

Huizingh doet het dit seizoen ook weer goed met zijn club. De Mondkers stonden er na zeven wedstrijden geweldig voor met maar drie punten achterstand op de koploper. Inmiddels is die achterstand iets groter, maar is en blijft het doel het halen van de vijfde plaats. ,,Dat kan ook gewoon met dit team. We hebben een geweldige selectie met veel talent en een aantal ervaren spelers in de personen van Edwin Drenth en Theo Gennissen. Theo gaat na dit seizoen waarschijnlijk nog wel een jaartje door ondanks het feit dat hij 39 is. Edwin scoort vaak en kunnen we ook niet missen”, vertelt de Ter Apeler die een tijdje geleden al is gevraagd wat zijn plannen waren.

 

Als naar de toekomst wordt gekeken dan kan Huizingh stellen dat de club minimaal een stabiele tweedeklasser moet zijn, maar dat hij dolgraag een klasse hoger wil spelen met de blauw-witten. ,,Alles moet dan wel meezitten. Mijn doel is in ieder geval in de eerste klasse te willen spelen met de club. Als het merendeel van de spelers hierin mee gaat en er persoonlijk alles uit gehaald wordt, maar nog belangrijker is dat ze de lat voor zichzelf hoger leggen, dan is dit namelijk mogelijk naar mijn mening. Dit is een proces waar ik elke keer weer de nadruk op leg bij de spelers. Bij een aantal is het kwartje echter nog niet gevallen, of valt wellicht nooit.”

 

Aan de sfeer binnen de vereniging zal het allemaal niet liggen. Die is volgens de trainer namelijk erg goed: een warme club waar nog een echte voetbalsfeer heerst. ,,De vele vrijwilligers en supporters voelen zich erg betrokken bij het wel en wee van de club. Bovendien heerst hier nog een echte winnaarsmentaliteit en heeft men gelukkig een hekel aan verliezen. Bovendien hebben we een stabiel en goed bestuur en zijn de voetbalselecties van zowel de jeugd als de senioren voorzien van capabele trainers, wat naar mijn mening de basis moet zijn voor een goede toekomst. We staan er goed op in de regio want er wordt met veel respect en ontzag over ons gesproken. Bovendien wordt er momenteel heel erg hard gewerkt aan het vernieuwen van de accommodatie. Geloof me dat we straks een complex hebben waar menig club jaloers op zal zijn.”

 

Wie weet zal op dat complex ooit wel eerste klasse-voetbal worden gespeeld. Harris Huizingh doet er alles aan om dat te bereiken. Hij doet het op zijn manier die zoveel inhoudt als veel trainen op aanvalsvormen, het geliefde spel van de trainer. ,,We trainen ook op pass-trap en afwerking, positiespelletjes en partijvormen variërend van groot naar vooral klein. Om beleving te creëren heb ik bepaalde afwerkvormen en kleine partijvormen die de spelers aanspreken. Mijn accenten leg ik op pressie en de omschakeling naar balbezit, maar ook balverlies. Mijn coaching doe ik fanatiek en met beleving hoewel ik wel heb ervaren dat je niet alles kunt coachen en dus veel verantwoordelijkheid bij de spelers zelf moet neerleggen.”

Al die trainingsvormen zullen straks moeten leiden naar die beoogde vijfde plaats, maar met dit team moet er meer in zitten. Huizingh verraadt het eigenlijk al een beetje: ,,De titelkandidaten zijn FC Assen, Rolder Boys en Germanicus. Raptim verbaast mij eerlijk gezegd. Wij komen daar nog bij hoor.”