Geslaagd Welcome to The Village trekt ruim 8000 bezoekers

Met een spetterend optreden van Rico & Sticks is zondagavond Welcome to The Village afgesloten. De vijfde editie van het festival kon op enthousiaste reacties rekenen van zowel bezoekers als pers. Ruim 8000 bezoekers genoten dit weekend in recreatiegebied de Groene Ster, vlak buiten Leeuwarden van goede optredens, vernieuwende kunst, lekker eten en baanbrekende innovaties. Het festival vindt in 2018 plaats van 20 tot en met 22 juli.

Headliners
In totaal speelden er 65 acts verspreid over zes podia tijdens de vijfde editie van Welcome to The Village. Daarbij werd het meest uitgekeken naar de drie headliners: Franz Ferdinand, Rico & Sticks en Blaudzun. Deze wisten hun reputatie meer dan waar te maken. Club Guy & Roni leidde met het zinderende Mechanical Ecstasy het nachtprogramma van de vrijdag in.

Zaterdagavond was het tijd voor de gedroomde headliner: Franz Ferdinand speelde het publiek dat zich massaal voor Bontebok had verzameld, in mum van tijd plat. Niet gek als je hits als Take me Out, Matinee en This Fire op je conto hebt staan. Zondag waren het Rico & Sticks die op Bontebok voor het eerst tracks van hun spiksplinternieuwe plaat IZM lieten horen. Na afloop werden de duizend vrijwilligers uitvoerig bedankt.

Festival van de toekomst
Naast de muziek- en theaterprogrammering wil Welcome to The Village de aandacht te vestigen op maatschappelijke kwesties. Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers onder de programmering. Zo was er een spannend debatprogramma waar bezoekers mee konden denken over kwesties als emancipatie, gendergelijkheid en het eten van pony’s. De twintig innovatieprojecten op innovatiespeeltuin DORP lieten zien hoe hard er wordt gewerkt aan het festival van de toekomst. In 2022 wil Welcome to The Village namelijk volledig duurzaam en circulair zijn. Initiatieven als het kunstwerk Hair Washer District van de Japanse kunstenaar Sachi Miyachi sloten daar naadloos op aan.

In de media
Dat de vijfde editie van Welcome to The Village geslaagd was, viel ook de pers op. Zo noemde de Leeuwarder Courant het festival ‘Een drie dagen durende blauwdruk voor een betere, meer kleurrijke wereld’. Muziekmagazine OOR stelt: ‘Welcome To The Village zou zomaar in het rijtje Lowlands, Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole kunnen komen. Met de nadruk op ‘zou kunnen’. Want het festival beweegt zich steeds meer naar een eigen unieke vorm.’