Geslaagd jubileum Omloop Grolloo: Mooie wedstrijd met prima winnaars

De organisatie van de 25e Berenkuil Omloop Grolloo is tevreden over het verloop van de jubileumwedstrijd op zaterdagmiddag 8 juli. Er was een bijzonder gezellige sfeer en na het startschot van Johan Derksen kende de wedstrijd over 10 km een mooi verloop met prima winnaars. Het was broeierig warm, waardoor de meeste lopers niet aan hun toptijd kwamen. Bij de heren werd de wedstrijd gewonnen door Robin Honebecke uit Haren in 33:48. Bij de dames ging Jessica Oosterloo uit Appelscha met de eer strijken in een uitstekende tijd van 36:07. Totaal gingen in Grolloo 360 lopers van start.

Bij het verlaten van het sportpark “De Pol” in Grolloo had zich meteen een kopgroep van eerst 4 lopers gevormd. Twee inwoners van Grolloo, Djurre Hoeksema en Kristian Maters, waren daarbij. Zou deze 25e Omloop door een Grolloënaar worden gewonnen? Kristian moest al snel erkennen dat dit tempo voor hem te hoog laag. Het drietal, ervaren veteraan Jan Venhuizen (Appingedam), de 19-jarige Robin Honebecke uit Haren en Djurre Hoeksema uit Grolloo, bleef tot kilometer 5 samen. Daarna viel de kopgroep uiteen en nam Robin Honebecke afstand. Langzaam breidde hij zijn voorsprong uit om na 33 min en 48 sec te finishen. Jan Venhuizen uit Smilde eindigde, net als in 2016 met bijna één minuut achterstand (34:38) als tweede. Weer één minuut daarna finishte Djurre Hoeksema als derde (35:37). De wedstrijd bij de heren 50+ werd gewonnen door Wim Opten uit Zuidlaren in de tijd van 36:05. Opten was in het verleden enkele keren winnaar bij de Grolloër Omloop. In de categorie heren 60+ eindigde Jan Willem Gunnink uit Zeegse op de 3e plaats.

In de dameswedstrijd was Jessica Oosterloo uit Appelscha een klasse apart. Lange tijd had zij zicht op de kopgroep uit de herenwedstrijd. Doel van Jessica was om het 7 jaar oude parcoursrecord (36:02) te verbreken. Richting finish werd het bijzonder spannend. Ondanks een ferme eindsprint kwam Jessica op de streep 5 seconden tekort. Annemieke de Lange uit Assen werd net als in 2016 tweede in de wedstrijd (39:48) en de 50-jarige Christien Koning liep in 42:59 naar de derde plaats overall. In de categorie dames 40+ eindigde Annemieke Weijling (Gieten) van de loopgroep SGO als tweede (52:29). Op het podium bij de dames 50+ was Aa en Hunze goed vertegenwoordigd. Janny Hilbrands uit Amen (46:34) en ook lid van SGO eindigde als tweede en Jannie Spreen uit Gieten (48:36) klasseerde zich als derde.

Ook waren er prijzen voor de beste lopers van de sportvereniging SGO. Bij de heren won Kristian Maters (38:32) voor Erik Eefting (2e in 43:51) en Joran van Boven (3e in 44:17). Janny Hilbrands was de snelste SGO-dame (in 46:49), als tweede eindigde Annemieke Weijling (52:29), en derde werd Ina Roelfs (in 54:29).

Langs het parcours werden de bezwete en vermoeide lopers muzikaal ondersteund door muziekvereniging “Crescendo” en dweilorkest “Collectief Betoeterd”.

Wethouder Co Lambert had zich via de Start-to-Run trainingen van SGO voorbereid op deze Omloop. Hij liep heel keurig de 4 Mijl. Tevens reikte hij de prijzen uit van de jeugdlopen.

De prijzen van de 10 km wedstrijd werden na afloop uitgereikt door burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Aa en Hunze.

 

Jeugdlopen

Bij de jeugdlopen stonden weer veel lopers uit de gemeente Aa en Hunze aan de start. Velen van hen liepen voor het klassement van het individuele kampioenschap van Aa en Hunze. Bij de jongens van de basisschoolgroepen 6 t/m 8 was Maxwell Bayer uit Huizen de snelste. Op de 2e plaats eindigde Henk Jan Jaspers uit Eext, voor Rune Krol ook uit Eext. Keean Struik eindigde als beste Grolloër in deze categorie. Bij de meisjes van de groepen 6 t/m 8 presteerde Ellen Hadderingh (Gasselte) uitstekend door na haar 2e plaats in 2016 en 3e in 2015 dit jaar te winnen bij de Omloop Grolloo. Laura Boers (Vriezenveen) eindigde als nr 2 (vorig jaar winnares bij de meisjes groepen 3 t/m 5) en Lyen de Vrieze (Gasselte) ging met een mooie derde plek naar huis. Maika van der Weide eindigde als beste Grolloër in deze categorie. Julian Potze (Gieterveen) liep evenals in 2016 naar de overwinning bij de jongens van de groepen 3 t/m 5. Hij won voor Daan Esschendal (Eexterveen), die Olle Krol uit Eext voor wist te blijven. Keiko Maters finishte als beste Grolloër. Bij de meisjes in dezelfde categorie werd een Grolloër aangelegenheid. Charlotte Mars won voor Janine Hagting. Rianne Nieuwenhuis uit  Gieten pakte de 3e plaats. Wethouder Co Lambert overhandigde de prijzen aan al deze jeugdige prijswinnaars. Omdat de Berenkuil Omloop Grolloo de laatste loop was van het Aa en Hunze jeugdcircuit wordt het klassement opgemaakt en daarvan worden de prijzen binnenkort uitgereikt.

Hèt topnummer van deze sportmiddag in Grolloo was de peuterloop voor de 3 tot 6 jarigen over 300 meter. Op hun eerste meters werden de onstuimige sporters in bedwang gehouden door 2 hazen. Halverwege werd pauze gehouden bij de verzorgingspost waar een drankje werd genuttigd. Na de hergroepering ging de wedstrijd op ruim 100 meter voor de finish helemaal los. Er werd enorm gestreden en na afloop gingen alle peuters met een dik verdiende herinnering naar huis.

 

De volgende Berenkuil Omloop Grolloo zal worden gehouden op zaterdag 7 juli 2018. Voor de complete uitslagen en voor veel foto’s zie www.omloopgrolloo.nl of kijk voor laatste berichten op Facebook (omloopgrolloo).