Gemeente Vlagtwedde: Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Leontien Kompier

“Samen op weg naar Westerwolde”

kompierIn haar nieuwjaarstoespraak is burgemeester Leontien Kompier ingegaan op de nieuwe gemeente Westerwolde die per 1-1-2018 zal ontstaan vanuit een fusie tussen de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde. “Betrokkenheid bij en van onze inwoners en ondernemers vinden we erg belangrijk, want de kracht van Westerwolde ligt in de samenleving. Samen gaan we op weg naar Westerwolde.”

Een van de ideeën van de gemeente Westerwolde in oprichting is om van start te gaan met een burgerpanel. “Met een dergelijk panel willen we in gesprek over keuzes die het komende jaar gemaakt zullen worden, onder meer op het gebied van onze dienstverlening,” aldus de burgemeester. Een ander initiatief is de gratis cursus ‘Politiek bewust, politiek actief’ die geïnteresseerde inwoners in het voorjaar kunnen volgen. “Deze cursus organiseren we in samenwerking met ProDemos. De cursus biedt deelnemers de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Ook kan de cursus een aanzet geven om zelf politiek actief te worden.” Daarnaast gaat Westerwolde in oprichting van start met de inzet van social media, zoals Twitter, YouTube, Facebook en Instagram.

Niet alleen stond de burgemeester in haar nieuwjaarstoespraak stil bij de nieuwe gemeente Westerwolde en het laatste bestaansjaar van Vlagtwedde, ze blikte ook terug op de rijke historie van de gemeente. Dit jaar bestaat Vlagtwedde 205 jaar en daarmee komt een einde aan één van de laatste gemeenten uit de Napoleontische tijd. In die tijd werd het oude landschap Westerwolde opgedeeld in vijf gemeenten. “Met deze herindeling keren we terug naar de culturele en landschappelijke context van voor Napoleon. Maar met behoud van de fijnschaligheid van de periode erna. Want net als vroeger willen we dicht bij de bevolking staan en lokaal goed geworteld zijn.”