Fietsexcursie door het Emmer landschap

Stichting Het Drentse Landschap organiseert op zaterdag 5 augustus een fietsexcursie door het landschap van Emmen en haar omgeving. Onderweg worden onder meer aangedaan: de Emmerdennen, allerlei ‘veenties’, hunebedden en grafheuvels, de Emmerschans en het Hunzedal. De start is om 14.00 uur en de fietsexcursie duurt ongeveer 2,5  uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan via aanmelden@drentslandschap.nl. Na aanmelding ontvangt u de exacte startlocatie.

In de omgeving van Emmen zijn veel sporen zichtbaar uit een ver verleden. Uit de laatste ijstijd dateert bijvoorbeeld het Haantjebakmeer. Het meer is ontstaan in een tijd dat de grond permanent bevroren was. Een steeds dikker wordende ijslens gevolgd door het wegsmelten ervan, heeft een gat achtergelaten dat vervolgens werd opgevuld met water. Onderweg wordt ook gestopt op een plek waar een mooi overzicht is over het Hunzedal. Dit dal is overigens nog veel ouder dan het Haantjesbakmeer. Ze is ontstaan door een brede gletsjerrivier aan het einde van de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden.

De vele hunebedden en grafheuvels die in en rondom Emmen voorkomen laten zien dat onze voorouders deze omgeving al wisten te waarderen. Hunebedden zijn een bezienswaardigheid. Ook vroeger al. Van hunebed D45 gaat het verhaal dat Lodewijk Napoleon, die in het begin van de 19e eeuw tijdelijk de Franse koning van Holland was, eens een bezoek heeft gebracht aan dit grafmonument. Tijdens zijn bezoek zou hij boven op een deksteen ‘standbeeldje gespeeld’ hebben. Uit die tijd zou ook de Emmerschans dateren. Hoewel sommigen beweren dat deze schans enkele eeuwen ouder is.

Gidsen laten u onderweg deze en andere bezienswaardigheden zien en weten er altijd wel een verhaal bij te vertellen.