Emmen blijft investeren in een bruisende binnenstad!

‘Hoe zorgen we ervoor dat Emmen ook in de toekomst een bruisende stad blijft?’ Over deze vraag dachten ondernemersvereniging Emmen Vlinderstad en de gemeente Emmen het afgelopen jaar samen met betrokken inwoners en ondernemers na. Het antwoord hierop staat in de Centrumvisie. Belangrijke conclusies: het centrumgebied moet compacter en groener, het noordelijke deel van het centrum moet worden vernieuwd en sommige winkelgebieden moeten veranderen in woongebieden. Voor de eerste fase is 14 miljoen euro nodig.

 Inwoners en ondernemers van Emmen waren betrokken bij alle stappen van het proces. Vraagstukken kwamen op tafel en samen is naar antwoorden gezocht. Dat gebeurde tijdens bijeenkomsten en via www.centrumvisieemmen.nl, waarop de visie is ‘gebouwd’. Er is rekening gehouden met allerlei ontwikkelingen die van invloed zijn op het centrum, zoals veranderingen in de detailhandel en het consumentengedrag, maar ook demografische ontwikkelingen.

Bruisende binnenstad
Om ervoor te zorgen dat Emmen een bruisende binnenstad houdt, moeten er meer functies naar het centrum: wonen, werken, winkelen, horeca, recreëren. Het centrum moet compacter worden, met een kleiner winkelvloeroppervlak. Er komen extra mogelijkheden bij voor wonen in het centrum. De horeca in het centrum blijft een belangrijke sfeermaker. Hiervoor verblijven bezoekers langer in het centrum. De pleinen hebben elk hun eigen uitstraling. Dit is waardevol voor de diversiteit aan cultuur en evenementen die hier plaatsvinden. Daarnaast wil Emmen het groenste Centrum van Nederland worden. ‘Oud’ groen wordt gekoesterd en nieuw groen wordt aangelegd.

Binnenstadsfonds
Vanuit het binnenstadsfonds komen er subsidiemogelijkheden voor winkeliers en pandeigenaren. Met onder andere subsidies om winkels naar het nieuwe kern-winkelgebied te verplaatsen, om een winkel te veranderen in bijvoorbeeld een woning of om de gevel van een pand binnen het kernwinkelgebied te verbeteren. Meerdere winkeliers met verhuisplannen hebben zich al gemeld bij Emmen Vlinderstad en de gemeente.

In totaal is er voor de eerste 3 jaren een investering van 14 miljoen euro nodig, waarvan de provincie al 3 miljoen heeft toegezegd vanuit het provinciaal binnenstadsfonds.

 De komende zes weken ligt de Centrumvisie ter inzage. In het najaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de plannen.