Drentse landschap organiseert Fietstocht Noordenveld

Stichting Het Drentse Landschap organiseert op zondag 23 april een fietsexcursie door de omgeving van De Kleibosch en de Onlanden. De start is om 13.30 uur in Roderwolde. De tocht is ca. 23 km en deelname is gratis. Opgave is noodzakelijk en kan via aanmelden@drentslandschap.nl.

Bij Roderwolde en Foxwolde komt nog steeds stugge, zware potklei aan de oppervlakte. Dankzij deze potklei ontwikkelde zich langs het Peizediep een bijzonder bosgebied. In de dorpen in de buurt noemden ze het bos De Kleibosch. In het voorjaar kleurt de bosbodem er wit van de bosanemonen. Monniken uit Aduard begonnen in De Kleibosch te tichelen. Ofwel, klei te graven om er stenen van te bakken. Boerderij Tichelwerk aan de rand van De Kleibosch herinnert nog aan dit tichelen van vroeger.

Deskundige gidsen staan ook stil bij de veenterpen in de omgeving en het bijzondere Huis ter Hansouwe dat het enig bewaard gebleven steenhuis in Drenthe is. Verder nemen ze u mee naar de Onlanden, waar u kunt genieten van schitterende vergezichten over het water. Dit gebied is een waar vogelparadijs. Tijdens deze fietstocht zult u zonder veel moeite wel 50 verschillende vogelsoorten tegenkomen.

Het begin- en eindpunt is de molen in Roderwolde,  waar u voor eigen rekening koffie/thee met wat lekkers kunt kopen. Voor geïnteresseerden is er daarna de mogelijkheid om onder leiding van de molenaar door deze bijzondere koren- en oliemolen een rondleiding met uitleg te krijgen. De kosten hiervan zijn € 3,– p.p. ter plaatse te voldoen.  Foto: Het Drentse landschap

 

______________________________________________________________________