Aa en Hunze en Borger-Odoorn zijn zeven taalambassadeurs rijker

De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn hebben er zeven nieuwe taalambassadeurs bij. De ambassadeurs kregen vorige week tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gebouw van welzijnsorganisatie Tinten in Gieten hun felbegeerde certificaat uitgereikt. Dit gebeurde door wethouder Harry Dijkstra van de gemeente Aa en Hunze en namens de gemeente Borger-Odoorn was taalcoördinator Ingrid Jeuring aanwezig.

De taalambassadeurs hebben een door het Drenthe College verzorgde cursus laaggeletterdheid gevolgd. Laaggeletterdheid houdt in dat mensen moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. In ons land zijn 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die hier moeite mee hebben. Mensen die laaggeletterd zijn geen analfabeten.

De deelnemers aan de cursus deden dit in Nieuw Buinen waar in MFA Noorderbreedte een Taalhuis is gevestigd. De taalambassadeurs kunnen nu worden ingezet om het taboe dat er bestaat rondom laaggeletterdheid te doorbreken en om laaggeletterdheid in beide gemeenten daadkrachtig aan te pakken. Ze weten namelijk uit eigen ervaring hoe het is om moeilijk te kunnen lezen en schrijven. Ze zijn nu getraind om uiteenlopende doelgroepen te overtuigen van het belang van goede basisvaardigheden voor iedereen. Dit kunnen ze doen door het geven van adviezen aan organisaties die hun teksten en taaluitingen willen aanpassen aan moeilijke lezers maar ook door het geven van voorlichting op scholen en andere instellingen die daar behoefte aan hebben. Ze kunnen hierbij ondersteunt worden door de Stichting ABC en de Stichting Lezen en Schrijven.

De nieuwe ambassadeurs voor de gemeente Aa en Hunze zijn, Iryna Bondarenko, Joop Keizer en Bertus van Sloten. De gemeente Borger-Odoorn heeft vier nieuwe taalambassadeurs, dit zijn Martha Masselink, Zwaantje Weggemans, Marja Wubs en Ida Baklachyan. (Dag in Dag uit/Martin Zaagman)